In deze blog geven wij besparingstips op het gebied van water-, warmte,- en elektraverbruik. In deze gekke tijden werk en studeer je waarschijnlijk meer thuis dan ooit. Nu het buiten ook nog eens kouder en eerder donker wordt, kan het verbruik van water, warmte en elektra hierdoor hoger zijn dan normaal. Ben je benieuwd hoe je jouw verbruik kunt verminderen? Hieronder lees je besparingstips van onze collega’s en bewoners van Socius.
Warmteverbruik
Meerdere bewoners geven aan zich extra warm te kleden voordat ze de verwarming aanzetten. Denk bijvoorbeeld aan een dikke trui, een sjaal of het aantrekken van sloffen. Ook met een dekentje of kruik op de bank wordt veel benoemd. En om het extra knus te maken: steek wat kaarsen aan voor de warmte én gezelligheid!
Mocht je het nog niet warm genoeg krijgen dan raadt Anne (bewoner) aan om te bewegen. “Het klinkt misschien gek, maar even een paar oefeningen doen of dansen zorgt ervoor dat ik het snel warm krijg. En of het regent of niet: ook (even) wandelen helpt goed. Dan ben je gelijk gezond bezig!”
Heb je de verwarming wel aangezet? Sluit dan alle deuren. Jens (technische beheerder): “Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Het is zonde om ruimtes te verwarmen waar je niet veel bent.” Ook Anke (bewoner) heeft een tip: “Ik zet altijd ruim op tijd mijn verwarming uit voordat ik ga slapen. Dit zorgt ervoor dat mijn woning afgekoeld is en ik beter in slaap kom. Daarnaast zet ik altijd de verwarming uit wanneer ik het huis uit ga.”
Verder geeft Jens het volgende aan: “Er gaat veel warmte verloren door kieren bij ramen en deuren. Door tochtstrips te gebruiken kun je het warmteverlies flink beperken. Maar hoe gek het ook klinkt, een goede dagelijkse ventilatie bij warme en koude dagen is belangrijk. Zorg tijdens het douchen en koken dat de mechanische ventilatie aan staat of dat je een raam/deur open zet. Een droger huis is namelijk makkelijker te verwarmen.”
Elektraverbruik
Naast het verminderen van warmteverbruik kun je ook denken aan het verminderen van elektriciteit. Meerdere bewoners maken bijvoorbeeld gebruik van een wasrek in plaats van een droger. Ook zetten ze thee voor een hele pot in plaats voor één kopje. Het kokende water doen ze vervolgens in een thermoskan of theepot zodat het water voor een langere tijd heet blijft. Ook onze collega Beaudine heeft een tip voor minder elektraverbruik: “Vervang gloeilampen voor spaar-of ledlampen om energie te besparen.”
Ook in de keuken zijn er tips om je energieverbruik te verminderen. Zo geeft Anke de volgende tip: “Zorg dat je vriezer goed gevuld is. Een lege vriezer verbruikt namelijk meer energie. Heb je geen etenswaren die je in jouw vriezer kan doen? Je kunt de loze ruimte ook vullen met kranten.” En ook Anne heeft een tip voor in de keuken: “Ik gebruik geen magnetron of oven. In de ochtend haal ik mijn broodjes uit de vriezer. In de tussentijd kleed ik mij aan en doe ik de rest van mijn ochtendroutine. Tegen de tijd dat ik mijn ontbijt wil klaarmaken, zijn mijn broodjes ontdooit. Ideaal! Ditzelfde doe ik ook voor mijn lunch. En avondeten wat uit de vriezer komt, haal ik de avond ervoor uit de vriezer zodat het in de koelkast langzaamaan kan ontdooien.”
Wat ons opvalt is dat bewoners veel met elkaar delen: in de ochtend wordt er door de één verse koffie gemaakt en in de avond zet de ander weer een pot thee. Jolien (bewoner) eet daarnaast veel met anderen. Naast het besparen van kosten in je eigen portemonnee, bespaart dit ook energie bij het koken. Je maakt immers gebruik van één oven en/of fornuis. En Jens haakt hierop in: “Een elektrische kookplaat blijft nog vrij lang erg heet. Je kunt de kookplaat hierdoor al uitzetten terwijl het eten nog even door moet koken of bakken.”
Tot slot heeft Jens nog een extra tip: “Zet lichten, tv’s, computers en andere apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Niet op stand-by, maar helemaal uit. Een apparaat dat op stand-by staat, verbruikt namelijk nog steeds stroom. Een huishouden is per jaar zo’n 450 kWh kwijt aan stand-by verbruik. Door deze volledig uit te zetten kun je energie besparen en daarmee ook je energierekening verlagen! Maak daarnaast een gewoonte van om lichten uit te doen wanneer je een ruimte verlaat.”
Waterverbruik
Uiteraard kun je ook letten op jouw waterverbruik. Jens: “Warm water uit de kraan moet eerst worden verwarmd en dat kost energie. Zet de kraan alleen open als je het (warme) water echt gebruikt.” Om water te besparen kun je bijvoorbeeld een sopje maken voor de afwas of het schoonmaken van de woning.
Verder kun je het best investeren in een waterbesparende douchekop en korter douchen dan de gemiddelde douchetijd van 10 minuten. Met een waterbesparende douchekop verbruik je 7-8L water per minuut in plaats van 10L per minuut. Naast dat je minder water verbruikt, scheelt dit ook enorm in de kosten (Vattenfall, z.d.).
Beaudine geeft daarom de tip om te zorgen dat je niet te lang onder de douche staat: “Je hebt speciale zandlopers die ervoor zorgen dat je de tijd kunt bijhouden onder de douche. Hierdoor ben je bewust van de tijd dat je onder de douche staat en kun je eventueel jouw doucheroutine bijschaven“.
Heb je zelf nog tips? Deel ze op Facebook om je medebewoners te inspireren!