In deze blog vertelt Emel -bewoner van onze woonlocatie De Aardbei in Almere- wat duurzaamheid voor haar betekent. Emel is 26 jaar en heeft een eigen bedrijf. Met haar bedrijf leert Emel ondernemers hoe zij zichtbaar kunnen worden bij hun potentiële klanten.
Een duurzaam leven: ecologisch voetafdruk verminderen
Een duurzaam leven betekent voor Emel dat zij nadenkt over het verminderen van haar ecologische voetafdruk. Emel: “Vaak denken we alleen aan ons leven hier op aarde, terwijl de aarde echt nog vele malen langer mee moet dan dat wij ooit kunnen leven. Het liefst wil ik dat de aarde nog leefbaar is voor alle generaties na mij.”
Emel vindt het belangrijk dat ze zich niet laat beperken in haar leven. Emel: “Ik wil net zo comfortabel leven als met een niet-duurzaam leven. Andere mensen denken vaak dat een duurzaam leven je juist beperkt, maar daar ben ik het niet mee eens. Voor mij staat een duurzaam leven voor de kleine switches die je maakt. En dit doe je stap voor stap.”
“Voor mij is een duurzaam leven niet dat je nooit meer gaat vliegen. Je leeft maar één keer en als je de wereld wilt verkennen, is dat jouw goed recht. Wel vind ik het belangrijk dat je na gaat denken hoe je op een ander manier jouw ecologische voetafdruk kunt verminderen. Voorbeelden zijn geen vlees eten, tweedehands kleding kopen of jouw oude kleding een nieuw leven geven.”
Duurzaamheid begint thuis
Klein beginnen met een duurzaam leven begint in huis. Wij vroegen aan Emel wat zij aan duurzaamheid doet. Emel: “Ik doe verschillende dingen, zoals mijn afval scheiden. Daarnaast eet ik 90% van de tijd plantaardig, dus geen vlees, vis of andere dierlijke producten, zoals melk en ei. De overige 10% eet ik soms geitenkaas of een taartje waar zuivel in verwerkt is.”
“Verder hergebruik ik plastic broodzakjes voor de kattenbak en andere zaken en gebruik ik een canvastas voor het doen van mijn boodschappen of wanneer ik ga winkelen. Mijn plastic tandenborstel heb ik ingeruild voor een bamboe variant. Daarnaast koop ik verzorgingsproducten verpakkingsvrij bij Lush.”
“Tot slot koop ik zoveel mogelijk tweedehands spullen, zoals kleding en meubels. Wil ik toch iets nieuws kopen, dan denk ik goed na of ik dit echt nodig heb.”
Samen werken aan duurzaamheid in De Aardbei
We vroegen verder aan Emel wat zij binnen De Aardbei zou willen organiseren op het gebied van duurzaamheid. Emel: “Ik erger me mateloos aan al die folders die voor niets worden geproduceerd. Ik zou daarom graag een Nee-Nee stickerdag willen organiseren bij ons in het pand. Dat alle bewoners, die stiekem hun folders ergens in het pand op een stapel leggen, geen reclame meer krijgen! Ook zou ik graag een vuilprikdag willen organiseren om zwerfafval rondom De Aardbei op te ruimen.”
Tips voor en door bewoners
Ben je geïnspireerd geraakt door Emel en wil jij ook duurzamere veranderingen maken? Emel heeft een aantal tips voor jou: “Kijk in jouw omgeving welke kleine dingen je al kunt oppakken. Je kunt bijvoorbeeld één dag in de week minder of geen vlees eten. Daarnaast kun je ook jouw kapotte spullen repareren in plaats van een nieuw product te kopen. Grote veranderingen zitten in de kleine dingen!”
Meer informatie
Vond je het leuk om te lezen wat Emel van onze woonlocatie De Aardbei in Almere aan duurzaamheid doet? En ben je benieuwd naar hoe andere bewoners van Socius invulling geven aan duurzaamheid? Lees dan onze andere blog waarin Vera van De Saffier vertelt wat zij aan duurzaamheid doet. Houd verder onze website en social media kanalen in de gaten, want binnenkort komen nog meer blogs online!
Duurzaamheid is niet alleen een belangrijk item voor bewoners, maar ook voor Socius zelf. Zo verbouwen wij leegstaande panden naar kamers, studio’s en appartementen voor jongeren, studenten en starters. Ben je benieuwd wat wij aan duurzaamheid doen? Lees dan deze blog over het hergebruik van gebouwen en deze blog over duurzame kantoorartikelen.
Ben je op zoek naar een studio en wil je wonen in een community in Almere? Dan is De Aardbei misschien wat voor jou! Lees verder op onze informatiepagina om meer over De Aardbei te weten te komen.