Wat betekent duurzaamheid voor Vera, bewoner van onze woonlocatie De Saffier in Utrecht? Vera is 25 jaar oud, zit in het bestuur van stichting Wacalea en doet dit jaar mee aan de ‘52 weken duurzaam-challenge’.
52 weken duurzaam challenge
Wie meedoet aan de 52 weken duurzaam challenge krijgt elke week een kleine opdracht om je leven een stukje duurzamer te maken. We vroegen aan Vera waarom ze hieraan meedoet. Vera: “Een vriendin van mij vroeg of ik mee wilde doen, omdat het leuk is om de challenge samen te kunnen doen. Dan kun je elkaar helpen of motiveren waar nodig. Verder is de 52 weken duurzaam challenge heel toegankelijk, omdat je nergens aan vast zit. Bovendien krijg je elke week een mail toegestuurd met daarin uitleg over de challenge.”
“Het fijne is dat je voor jezelf kunt kijken of je de challenge van de week wel of niet uitvoert. Zo was er eens een challenge waarbij je de tegels uit je tuin haalt. Zelf heb ik geen tegels in de tuin, maar heb ik deze tip gedeeld met bewoners van de begane grond en omwonende uit de wijk. Ik zit bijvoorbeeld in de Facebookgroep ‘Prikbord Hoograven’.
“Deze groep bestaat uit mensen uit mijn wijk die (duurzame) tips en leuke initiatieven met anderen delen. Ook worden er regelmatig vragen gesteld en kleding weggegeven of verkocht. Het mooie van deze groep vind ik dat de spullen een nieuw leven krijgen bij mensen uit dezelfde wijk. Hierdoor worden de producten vaak met de fiets of lopend opgehaald. Door deze Facebookgroep heb ik daarnaast veel nieuwe mensen leren kennen die ik regelmatig nog spreek of ik een helpende hand bied.”
Een duurzaam leven: begin klein
Vera is de laatste jaren steeds meer bezig met duurzaam leven. Vera: “Ik heb een tijd geleden in Zweden gewoond en gewerkt voor Het Rode Kruis. Wat mij toentertijd opviel, is dat Zweden al veel meer bezig is met het klimaat dan Nederland. Een voorbeeld is dat er in Zweden veganistisch eten wordt geserveerd in een daklozenopvang. Ook had je in supermarkten al een ruime keuze uit zuivelvervangers (plantaardige zuivel) en betaal je statiegeld op blikjes en kleine PET-flesjes. Papier en karton wordt daarbij apart gescheiden van kranten en tijdschriften.”
“Door Zweden kreeg ik het besef dat je al impact kunt maken door klein te beginnen met een duurzaam leven. Je hoeft niet op elk gebied duurzaam te zijn en je kunt zelf afwegen wat wel of niet belangrijk voor je is. Je maakt duurzaam leven op deze manier toegankelijker voor jezelf. Het is dan makkelijker om ermee te beginnen.”
Vera at vroeger al geen vis en vlees en heeft met de jaren andere duurzamere veranderingen doorgevoerd. Vera: “Mijn televisie kan niet uit en staat hierdoor altijd op stand-by. Ik heb mijzelf aangeleerd om alle stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten waar ik geen gebruik van maak. Ook doe ik in de avond en nacht de verwarming en de filter van mijn schilpaddenverblijf uit. Deze veranderingen zorgen voor minder stroomverbruik.”
“Mijn grootste verandering is dat ik minder nieuwe producten ben gaan kopen. Ik koop nu grotendeels mijn kleding in tweedehandswinkels of online op vintage webshops. Verder vervang ik plastic en papieren producten in mijn huis voor duurzamere opties. Denk hierbij aan het kopen van een shampoobar in plaats van shampoo uit een plastic fles. Daarnaast sta ik op de wachtlijst bij Pieter Pot om duurzamere en verpakkingsvrije boodschappen te kunnen doen. Ook gebruik ik nu een Correctbook (uitwisbare notitieboek) voor mijn to do lijstjes in plaats van losse papiertjes.”
Vera maakt daarnaast bepaalde producten zelf. Vera: ”Ik gebruik nu azijn, groene zeep en baking soda voor het schoonmaken van mijn huis. Ook maak ik zelf sausjes en hummus in plaats van dat ik dit in de supermarkt koop.”
Tot slot heeft Vera met haar verdieping ook nog leuke duurzame projecten uitgevoerd. Vera: “We hebben een mini bibliotheek gemaakt en we hebben ons balkon groener gemaakt door aardbeien, tomaten en courgettes te planten.”
Tips voor en door bewoners
Vera geeft in het interview aan dat het in het begin altijd even passen en meten is. Vera: “Je moet voor jezelf kijken wat haalbaar is en wat niet. In het begin had ik het idee dat ik alles zelf zou moeten maken, maar dit kost veel tijd. Ik heb geleerd om klein te beginnen en het voor jezelf laagdrempelig en toegankelijk te maken. De 52 weken duurzaam-challenge is een leuk voorbeeld om te beginnen met een duurzaam leven. Je zit nergens aan vast en je kunt een challenge ook altijd op een ander moment uitvoeren. Het hoeft niet per se in een bepaalde week.”
Ook geeft Vera aan om bewust om te gaan met het kopen van producten. Vera: “Koop niet om het kopen, maar sta eens vaker stil of je een product écht nodig hebt of niet. Koop liever tweedehandskleding dan fast fashion of organiseer een kledingruil. Daarnaast kun je ook producten zelf gaan maken met spullen uit jouw huis (of van vrienden) in plaats van alles nieuw te kopen.”
Meer informatie
Vond je het leuk om te lezen wat Vera van onze woonlocatie De Saffier in Utrecht aan duurzaamheid doet? En ben je benieuwd naar hoe andere bewoners van Socius invulling geven aan duurzaamheid? Houd dan onze website en social media in de gaten, want binnenkort komen meer blogs online.
Duurzaamheid is niet alleen een belangrijk item voor bewoners, maar ook voor Socius zelf. Zo verbouwen wij leegstaande panden naar kamers, studio’s en appartementen voor jongeren, studenten en starters. Ben je benieuwd wat wij aan duurzaamheid doen? Lees dan deze blog over het hergebruik van gebouwen en deze blog over duurzame kantoorartikelen.
Ben je op zoek naar een kamer en wil je wonen in een community? Dan is De Saffier in Utrecht misschien wat voor jou! Lees verder op onze informatiepagina om meer over De Saffier te weten te komen.